Όταν αγοράζετε υποδήματα ασφαλείας, υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα έπρεπε να εξετάσετε. Αν και το στυλ και το χρώμα είναι σημαντικά, τα πρότυπα και οι αξιολογήσεις ασφαλείας είναι σημαντικότερα.

Μπορεί να έχετε δει τις συντομογραφίες που ακολουθούν στο παρελθόν, όταν σκοπεύατε να αγοράσετε υποδήματα ασφαλείας.

Ακολουθεί ένας κατατοπιστικός οδηγός για τους κωδικούς των υποδημάτων ασφαλείας και τι πρέπει να προσέξετε.

SB (Βασική ασφάλεια) – EN ISO 20345:2011

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό είναι το βασικό πρότυπο ασφάλειας για τα υποδήματα. Τα παπούτσια με την ένδειξη SB προσφέρουν αντιολισθητικές σόλες και μεταλλικά καλύμματα δακτύλων για προστασία από κρούση 200 joule. Μπορεί να προσφέρουν πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας τα οποία υποδεικνύονται μέσω άλλων συμβόλων.

S1 – Εκτός από τη βασική προστασία των δακτύλων και τις αντιολισθητικές σόλες, το S1 σημαίνει ότι το παπούτσι έχει επίσης αντιστατική προστασία, είναι ανθεκτικό στο λάδι και προσφέρει απορρόφηση ενέργειας στη φτέρνα. Μπορεί να προστεθούν και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

S2 – Όλα τα χαρακτηριστικά όπως το S1, καθώς και το αδιάβροχο εξωτερικό, εμποδίζει τη διείσδυση του νερού και προσφέρει απορρόφηση στο επάνω μέρος του υποδήματος.

S3 – Όλα τα χαρακτηριστικά του S2, συν αντίσταση διείσδυσης στη μεσαία σόλα – που σημαίνει ότι αυτά τα παπούτσια είναι ανθεκτικά στη διάτρηση. Για παράδειγμα, μια ενδιάμεση σόλα από μέταλλο εμποδίζει τη διάτρηση αιχμηρών αντικειμένων στη σόλα.

S4 – Όλα τα χαρακτηριστικά του S1, αλλά είναι κατασκευασμένα από ελαστικό επάνω μέρος ή εξ ολοκλήρου χυτό πολυμερές. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδιάβροχα και στεγανά.

S5 – Όλα τα χαρακτηριστικά του S4, συν αντίσταση διείσδυσης στη μεσαία σόλα για την αποφυγή διάτρησης αιχμηρών αντικειμένων στη σόλα.

Οι αντιολισθητικοί κωδικοί σόλας και τι σημαίνουν

Τα αντιολισθητικά παπούτσια είναι απαραίτητα για πολλούς χώρους εργασίας. Έχουν βαθύτερες αυλακώσεις στο πέλμα από τα τυπικά παπούτσια και έτσι έχουν καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος και να αποτρέψουν γλιστρήματα και πτώσεις. Η αντοχή στην ολίσθηση ταξινομείται μέσω των παρακάτω κωδικών που υποδεικνύουν πού έχουν δοκιμαστεί τα παπούτσια και, επομένως, το επίπεδο αντοχής τους στην ολίσθηση.

SRA – Δοκιμασμένο σε δάπεδο από κεραμικό πλακίδιο βρεγμένο με αραιωμένο διάλυμα σαπουνιού.

SRB – Δοκιμασμένο σε μεταλλικό δάπεδο με γλυκερίνη.

SRC – Δοκιμασμένο υπό συνθήκες SRA και SRB.

Πρόσθετοι Κώδικες Χαρακτηριστικών Ασφαλείας

Αντιστατική προστασία (A) – Προστατεύει από στατικά ηλεκτρικά φορτία, όπως μικρά στατικά χτυπήματα, αλλά δεν προσφέρει πλήρη προστασία από την έκθεση σε ηλεκτρονικά ή εκρηκτικές εργασίες. Απαιτείται ηλεκτροστατική προστασία για αυτό.

Προστασία διείσδυσης στη μεσαία σόλα (P) – Προστατεύει τα πόδια από αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να τρυπήσουν τη σόλα. Τα υποδήματα που πληρούν αυτό το πρότυπο αντιστέκονται σε δύναμη διείσδυσης 1100N. Οι αξιολογήσεις SB-P, S1-P, S3 και S5 καλύπτουν αυτό.

Απορρόφηση ενέργειας (Ε) – Απορροφά ενέργεια και πίεση στην περιοχή της φτέρνας για να ανακουφίσει από τον πόνο.

Αδιάβροχο επάνω μέρος (WRU) – Το επάνω μέρος είναι ανθεκτικό στο νερό. Δεν ισχύει για υποδήματα από καουτσούκ ή πολυμερή.

Ανθεκτικό στη θερμότητα (HRO) – Ανθεκτική στη θερμότητα εξωτερική σόλα που αντέχει στους 300℃ για έως και 60 δευτερόλεπτα.

Μόνωση κατά του κρύου (CI) – Παρέχει μόνωση ενάντια στο κρύο για 30 λεπτά στους -20℃.